Wat is CFD handel?

Handelen in CFD’s wat zijn het en wat zijn de verschillen met handelen in opties?

Zet jij je eerste stappen in het online handelen en speculeren in aandelen, opties en valuta, dan zijn CFD’s misschien wel iets voor jou. Maar wat zijn CFD’s nu eigenlijk en hoe kan je er aan verdienen?

CFD = Contract For Differences of wel letterlijk “Overeenkomst Voor Verschillen”. Nu zal je dit nog niet gelijk wat zeggen, daarom een korte introductie over wat een CFD nu precies is. De beste introductie is je de film “The Big Short” te laten kijken en dan wel een keer of tien. Maar om je wat tijd te besparen, proberen we het uit te leggen.

CFD’s in het kort

Stel je wil appels kopen en de prijs van een kilo appels is 2 euro vandaag, maar je wil pas volgende week de appels kopen en je bent bang dat de prijs dan geen 2 euro maar 3 euro is. Dan kan je voor dat risico een contract afsluiten. Stel dat de koers inderdaad oploopt naar 3 euro, dan krijg je het verschil betaald, 1 euro dus en kost je de kilo appels 3 euro – 1 euro = 2 euro. Nu hoor ik je denken, dat kan je toch ook met opties? Dat klopt maar CFD’s werken anders, met als belangrijkste verschil dat zowel de winsten, maar ook de verliezen veel sneller kunnen oplopen.

CFD’s vs Opties de verschillen

Zoals je wellicht weet koop je bij een optie contract het recht om een contract voor een bepaalde prijs uit te oefenen gedurende een bepaalde periode. Hier voor betaal je een commissie. Stel je wil voor 4 weken het recht hebben om de appels te kopen voor een prijs van 2 euro, dan betaal je hier voor 20 euro cent. Wordt de prijs van de appels inderdaad 3 euro, dan krijg je 1 euro voor je optie contract, min de 20 euro cent die je betaald hebt, geeft dit een winst van 80 euro cent. Zakt de prijs naar 1 euro dan is je maximale verlies 20 euro cent. Je betaald bij opties die je koopt nooit meer dan de commissie die je aan het begin hebt betaald. Je kent dus altijd je risico.

Bij CFD’s is dat anders, je betaald geen commissie voor je contract, maar je gaat het contract aan om het verschil tussen de prijzen te betalen. Je koopt het contract voor 2 euro, na een paar dagen staat de prijs op 3 euro en je verkoopt je contract terug. Nu krijg je het volle verschil tussen de 2 en 3 euro, dat is dus een volle euro. Echter als de koers van de appel de andere kant opgaat, en zakt naar 1 euro, dan zal jij het verschil moeten betalen. En zoals je ziet is het maximale verlies dus nu niet die 20 euro cent zoals bij de opties, maar het gehele negatieve verschil.

Bij een kilo appels, is je maximale verlies dus 2 euro, echter zou je handelen in CFD’s van bijvoorbeeld een aandelen als Apple (Koers 165$, April 2018) en deze zou door wat voor reden dan ook in elkaar klappen naar 100$, dan zal jij het verschil tussen 165$ en 100$ moeten betalen. Bij het afsluiten van een optie contract, was de commissie die je betaald voor dat contract je maximale verlies geweest.

Is het dan zo dat we hier voor het handelen in opties pleit, nee geenszins, omdat CFD’s ook belangrijke voordelen biedt ten opzichte van opties. Zo gaat een optie contract bijvoorbeeld altijd keer 100. Je neemt nooit een contract voor slechts 1 aandeel. En kijken we dan naar datzelfde aandeel Apple, dan kan 1 contract je al snel 5$ in commissies kosten, en dat keer 100 is 500$. Bij CFD’s kan je juist wel in veel kleinere volumes handelen en daarnaast ook nog eens je verliezen afdekken met stop-loss strategieën die er voor zorgen dat je eventuele verlies wordt afgedekt.

Klik hier voor CFD strategieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *