Hoe werkt stop loss met traden?

Hoe werkt Stop/Loss

Stop/Loss, misschien wel de belangrijkste functie ooit op een beleggingsplatform en eentje die je móet gebruiken als beginnende belegger om verliezen in de hand te houden en je winst te maximaliseren.

Een Stop/Loss functie zorgt er voor dat je positie automatisch gesloten wordt als de koers een bepaald punt bereikt. Zowel negatief als positief. Dit punt stel jij zelf in bij het aankopen van je aandelen, CFD’s of andere producten.

Stop/Loss voor beginnende beleggers

Natuurlijk gaan we er hier allemaal vanuit dat we alleen voor de juiste aandelen, indexen, valuta en CFD’s zullen kiezen. Immers wij zijn allemaal slimmer dan de rest. Toch? Laten we je gelijk uit de droom helpen: nee dat zijn wij en ook jullie niet. Zelfs mensen die er jaren voor hebben gestudeerd en tientallen jaren ervaring hebben in beleggen en speculeren zitten er vaak naast bij hun beleggingskeuzes. Soms tot wel 80% van de keuzes die ze maken. 80%?? ‘Maar hoe verdienen ze dan hun geld?’, horen we je denken. Het antwoord is het hebben van een goede exitstrategie en een goede Stop/Loss strategie.

Veel beginnende beleggers houden hun positie te lang vast, hierdoor lopen de verliezen te hoog op en nemen ze vaak te laat hun winst. Het nemen van verlies hoort bij het spel dat beleggen heet en als een aandeel in een negatieve spiraal zit, dan moet je de touwtjes door snijden en je verlies nemen. Om die spreekwoordelijke touwtjes door te snijden, moet je voor je zelf, vooraf, een beslissing nemen. Juist door hem vooraf te nemen, neem je de emotie weg uit je beslissing.

Stop/Loss in de praktijk

Stel, je koopt 100 aandelen Phillips tegen een koers van €36,-, want de marktinformatie zegt jou dat de prijs in de komende maanden zal doorstijgen naar €45,-. Dan is het goed vooraf tegen je zelf te zeggen: wat ga ik doen als de koers niet stijgt maar zakt? Zolang je de aandelen nog niet hebt, kan je hier over nadenken en een doel voor jezelf stellen. Doe je dat niet, dan moet je het dus doen op het moment dat de prijs echt aan het zakken is en uit ervaring weten we dat het dan een stuk moeilijker is en je onbewust allemaal excuses gaat bedenken waarom je wel de aandelen moet aanhouden. Dit zal uiteindelijk resulteren in een nog groter verlies.

“Sorry nu we gaan wat technisch worden, lees het daarom twee keer door om het goed te begrijpen!”

Om de Stop/Loss strategie te bepalen, moet je kijken naar de bewegelijkheid van het aandeel. Immers, ook in een stijgende trend gaat een aandeel niet alleen naar boven, maar ook soms een stukje naar beneden. Hiervoor kijk je de bewegelijkheid van een bepaalde periode, bijvoorbeeld de laatste drie maanden. In deze drie maanden zie je dat het aandeel bijvoorbeeld €6,- is gestegen, maar ook €2,- is gedaald. Dan heb je nu een mooi uitgangspunt om je Stop/Loss te bepalen. En wel: 3 staat tot 1.

Je verwacht dat je aandeel Phillips van €36,- met €9,- zal stijgen, dan zet je de Stop/Loss op €32,90, dit is €3,10 onder de aankoopwaarde. Waarom €3,10 en niet €3,-? Omdat we net hadden berekend dat het schommelverlies bij €3,- lag en we willen pas uitstappen bij een trendbreuk.

Sommige platformen hebben de optie van meebewegende Stop/Loss. Dit heeft als voordeel dat de Stop/Loss naar boven mee beweegt als je koers stijgt. Stel, je hebt je aandelen gekocht op €36,- en de koers stijgt de eerste dag door naar €38,-, zou je dan je Stop/Loss aanhouden op €32,90, dan is het verval toch best hoog. Je kan op je platform aangeven dat je Stop/Loss op €3,10 van de maximale prijs moet blijven staan. Dan beweegt deze dus mee naar boven en daarmee zorg je eigenlijk dat je Stop/Loss niet alleen een verliesstopper is, maar ook een winstpakker kan worden.

Raakt de koers de €42,- aan en zakt deze daarna toch weer terug naar €36,-, dan zal jij bij een koers van €38,90 automatisch verkopen, door middel van je Stop/Loss. Je winst is dan dus zekergesteld.

Stop/Loss aanpassen om de winst te maximaliseren

Je kan een Stop/Loss altijd aanpassen, naarmate de koers zich aanpast. Zelf zouden we niet het negatieve punt aanpassen bij een dalende koers. Als de koers echter al flink gestegen is, dan kunnen we ons voorstellen om de Stop/Loss positie iets korter onder de daadwerkelijke koers te zetten om zo iets meer winst te nemen. In ons voorbeeld zouden we bij een koers van €42,- de Stop/Loss eerder richting de €40,- verplaatsen om zo bij de terugval een grotere winst te behalen. Echter, zet je de Stop/Loss te kort achter de koers, dan is het beter om de winst direct te pakken. Naar onze mening heeft het geen zin een Stop/Loss te plaatsen op slechts enkele centen onder de daadwerkelijk koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *