We kunnen er niet omheen: Tesla is hot! Op dit moment breken de koersen van Tesla alle records. Het lijkt tijd om in te stappen bij Tesla en aandelen te kopen in deze zeer succesvolle startup. Of moet je nu juist wachten, omdat het aandeel al over de top is?
Voordat we met een “aankoopadvies” komen voor aandelen Tesla, moeten we eerst kijken naar wie of wat Tesla eigenlijk is en waarom op dit moment iedereen erover praat. Het ligt zeker niet alleen aan Elon Musk, de uitgesproken en mediagenieke CEO van Tesla. Musk heeft er een neusje voor om met de juiste tweets en uitspraken in het nieuws op te duiken en “zijn
Tesla” naar voren te brengen, echter met alleen de juiste tweets red je het niet.
Tesla op de Nasdaq
Tesla kunnen we eigenlijk geen startup meer noemen. Tesla bestaat al sinds 2003 en heeft sinds 2010 een beursnotering aan de Nasdaq. De eerste jaren van de notering was het niet echt een spannend aandeel. Pas in 2013 begon het significant te stijgen van rond de 40$ naar ruim 550$ nu (januari 2020).
Bij de start van Tesla was Musk niet betrokken. Hij stapte pas een jaar later in met kapitaal dat hij had verworven met de verkoop van PayPal. Musk zag de potentie van elektrisch rijden en met zijn kapitaal wilde hij, met elektrische auto’s, zonne-energie en opslag van elektriciteit met Tesla de wereldleider worden in het energie transitieproces dat momenteel gaande is.
Door zich als eerste volledig te richten op deze transitie en met de budgetten die Musk los wist te krijgen uit de markt, lukte het Tesla om op dit moment de leider te zijn waar het gaat om vooruitstrevende elektrische mobiliteit. Tesla begreep dat je niet alleen een auto moest kunnen leveren met een grote reikwijdte, maar dat je ook moest zorgen voor een dekkend netwerk van oplaadpunten. Door in beide te investeren, wist Tesla als eerste een oplaadnetwerk te creëren dat er voor zorgde dat ook de verstokte benzine- en dieselrijders de overstap durfden te maken naar een Tesla. Het belangrijkste tegenargument van elektrisch rijden, dat je er niet ver mee kunt komen, kwam te vervallen. Tesla deelde hier mee een klap uit naar zowel de traditionele automotive industrie als de traditionele brandstof industrie, die ze hiermee op jaren achterstand zetten.
Dit laatste zorgde er voor dat Tesla in staat was steeds nieuw kapitaal aan te trekken en in de eerste jaren de investeerders tevreden te houden, zonder ook maar een cent winst te maken. Tesla leed de afgelopen jaren zelfs miljarden verliezen. Juist deze verliezen zorgden ervoor dat de traditionele industrie Tesla niet echt serieus nam en dacht dat deze hype wel over zou waaien, waardoor zij in een later stadium de resten en technologie van Tesla goedkoop over zouden kunnen nemen.
Tot grote schrik van de traditionele automotive industrie kwam in 2018 de omslag voor Tesla toen Tesla in staat was meer auto’s te produceren dan verwacht. Voor het eerst werd een kwartaal met winst afgesloten. Een stijgende lijn die uit het niets leek te komen en zich in de kwartalen daarna ook nog eens doorzette.
Even zakte Tesla weer weg door wat Tweets en uitspraken van Musk, maar na weer wat succesvolle kwartalen in 2019, brak Tesla alle records op zowel de beursvloer als in verkopen. Inmiddels is Tesla al verschillende gerenommeerde automotive bedrijven gepasseerd in beurswaarde. Waar Tesla tien jaar gelden voor een paar miljard gekocht had kunnen worden door de concurrenten, heeft Tesla inmiddels een beurswaarde van ruim boven de honderd miljard.
Dat allemaal gezegd, blijft de vraag: Is het nu de tijd om aandelen in Tesla te kopen, of moet je juist nu gaan shorten?
Als we puur kijken naar de koers-winstverhouding, staan alle seinen op rood en moet je zeker GEEN aandelen Tesla kopen. Je zou dan moeten shorten en speculeren op een flinke daling. Echter weten we dat sommige koersen vooruitlopen in de toekomst en met steeds betere resultaten, hogere verkopen, een eigen oplaadnetwerk en een wereld die momenteel positief staat tegenover de omslag van fossiele brandstof naar schone energie, is dat voor Tesla ook het geval. Tesla moet in staat zijn hun leidende rol niet alleen vast te houden, maar ook flink uit te breiden en om te zetten in klinkende munt. Of de toekomstige winsten echter zo hoog zijn om de huidige koers te rechtvaardigen, is nu niet in te schatten.
Concluderend, wanneer je wilt instappen in een speculatief aandeel, dan is Tesla zeker een goede kandidaat voor in je portefeuille, waarbij we aanraden om een beperkt aantal aandelen Tesla te kopen en deze aandelen te beschermen met put-opties. Mocht de koers dan toch opeens in elkaar zakken, dan kan je op deze manier het verlies beperken tot een minimum en de eventuele winst maximaliseren.